Egy baleset anatómiája - Last Exit

A film két nő egyetlen egy napját eleveníti fel. Egy napot, amikor semmi sem jön össze. Egy nap, amikor semmi nem úgy alakul, ahogy szeretnék. Egy nap, amikor mindketten erő felett teljesítenek, hogy megoldhatatlan feladatokat hajtsanak végre, mégis úgy tűnik, nem ők irányítják az életüket.

Egyfolytában mások álmait, mások vágyait valósítják meg, miközben azt hiszik, mindezt magukért és a szeretteikért teszik. A városban aznap rettenetes a hőség, sok az útfelbontás, gyakoriak a dugók, és mindenki ideges. Tökéletes terep egy drámai színjátékhoz.

Egyikük Diana, egy multinacionális reklámügynökség vezetői posztjának várományosa. Főnökét kinevezték a londoni iroda élére. Mielőtt azonban átadná a székét, egy hatalmas üzletet jelentő megbízás teljesítésével bízza meg Dianát. Ám a sors úgy hozza, hogy a feladat egyre bonyolultabbá válik, és egyre inkább kicsúsznak a dolgok Diana kezei közül.

Férje éppen munkát keres, így Dianára hárul a gyerek iskolai gondjainak elhárítása is. Őrült rohanásba kezd a reklámfilm forgatás helyszínétől az irodáig, az iskolától az otthonukig, és vissza. Ön és közveszélyesen vezet, nem érdeklik a szabályok, így próbálja áthidalni az időhiányt, megbocsátást remélve szőkesége miatt. Közben többször kerül konfliktusba a másik autó sofőrével, Bethel.

Beth, a gerincbénulásos gyermekét egyedül nevelő anya, titkárnőként dolgozik egy megkeseredett, modortalan fráternek, aki lenézi őt, de mivel Bethnek szüksége van az állásra, hát nemcsak hogy tűr, de meg is alázkodik.

Egész nap rohan, mégis mindenhonnan elkésik, már csak szabálykövető vezetési stílusának, és ócska tragacsának köszönhetően is, ami többször cserbenhagyja a nap folyamán. Így kési le a futárt is, akitől főnöke egy nélkülözhetetlen küldeményt várt. Mivel nem érdeklik a nő problémái, megoldhatatlan feladat elé állítja. Ettől a perctől kezdve csőstől jön a baj.

A két nő akkor találkozik először, amikor egymással versengve próbálnak lehajtani az autópálya utolsó kijáratához. Ezt követően ismeretlenül is többször kerülnek konfliktusba ezen az őrült napon, így egyre biztosabbá válik, hogy nem kerülhetik el a sorsukat.

Betht megbünteti a parkolóőr, reménytelenül kergeti a biciklisfutárt, s miután emberfeletti teljesítménye ellenére mégis elveszíti a munkáját, még szembesülnie kell régi iskolatársa üzleti sikereivel, bankkártyája letiltásával, és azzal, hogy természetesen volt férje is boldog és elégedett az új életével. Közben persze, hogy Beth hibázik, melyet a férj remekül ki is használ. Így jön a végső döfés, volt férje el akarja venni tőle a kisfiát.

Diana gondjai akkor tetőznek, amikor az egész napos időhiány közepén egy rosszullétet követően kiderül, kisbabát vár. Pont most, amikor egyedül viszi a hátán a család gondjait, és megcsillant a reménye a magasabb fizetést és elismerést jelentő állásra. Az orvosi vizsgálat, és a gyerek gondjai végül odavezetnek, hogy az ügynöksége elveszíti a megbízást, mert minden igyekezet ellenére nem tudja teljesíteni a reménytelen kihívásokat.

Stressz, félelem, aggódás. Végül mindketten összeroppannak a nyomás alatt, és megtörténik a baj. Elveszítik a fejüket, és egymáson állnak bosszút. Súlyos balesetet szenvednek, és egy lövés is eldördül. A dugó miatt persze a segítség is késik. Mindketten küzdenek az életükért, de csak egyikük éli túl. Neki, egy életen át viselnie kell a keresztet.

Nagyon egyszerű a történet, nincs túldramatizálva, a lényegre tör, és csak azt mutatja meg. A szereplők jól játszanak, és a rendezés is kiváló. Film a tucatéletekről, melyek néha bizony így érnek véget. Megér egy próbálkozást és azt a másfél órát, amit mondani szeretne. Mindenképpen.

Két nagyon különböző élet. Mindketten elkövettek mindent az eredményekért. Nem rajtuk múlik, mondhatnánk. De valójában minden az ő döntéseik következménye. Nagyon is ők irányították így az életüket! Mert a történet nem ezzel a nappal kezdődött…

Ha érdeklik a miértek, és nem szeretne hasonló helyzetbe kerülni, kérem látogasson el a www.energiapark.hu oldalra, és iratkozzon fel a FRISS GONDOLATOK AZ ÖN ÉLETÉHEZ anyagaira!

Barátsággal,

Papp Zoltán

Nincsenek megjegyzések: