Mit csinál ma este 19 órától?

Ma, a Környezetvédelmi Világnap alkalmából egy különleges nemzetközi megmozdulás részesei lehetünk. Az Otthonunk című film lélegzetelállító felvételeit ezen a napon több mint 50 országban egyszerre vetítik!

Luc Besson és Yann Arthus-Bertrand közös HOME (Otthonunk) című filmje a csillagos ég alatt június 5-én 19h-tól a Millenáris Parkban. Novák Péterrel, Ferenczi Györggyel, klímaversekkel, óriás földgömbbel, és egy cserép növénnyel, amit Ön hoz a randevúra…

És ami a randevún várja…
  • Klímaversek (Kukorelly Endre, Varró Dániel, Tóth Krisztina költeményei) színművészek tolmácsolásában gitár aláfestéssel
  • Ferenczi György koncert
  • Útjára indul a Fenntarthatósági Nap földlabdája!
    Az óriás glóbusszal a nyár néhány nagy fesztiválján és fenntarthatósági eseményén találkozhat majd. Hogy a jövő Önön is múlik? - most tartsa fenn a világot néhány percre!
  • Luc Besson interjú felvételről
  • Besson és Bertrand közös HOME (Otthonunk) c. filmjének magyarországi bemutatója
  • Palántát a Planétának – virágcsere
    Mit ér a randevú virág nélkül? Hozzon magával egy cserepes növényt, és a film után adja át annak, akitől azt várja, hogy ne csak emlékezzen erre az estére, de gondozza is annak emlékét!

Aki pedig mindezt levezényli: Novák Péter.

És Ön mit csinál június 5-én este?

http://www.fenntarthatonap.info/

Barátsággal,
Papp Zoltán

A beágyazási lehetőséget megszűntették,...

...így csak közvetlenül a Youtube-on nézhető a film angolul, néhány nyelven feliratozva >>>>>>

Éjfél óta nézhető a film a YouTube-on

Lélegzetelállító film a Földről


A film szövege magyarul:

Élet.
Az Univerzum csodája.
4 milliárd évvel ezelőtt jelent meg.
Mi emberek pedig, csupán 200 ezer évvel ezelőtt.
Mégis sikerült felborítanunk az élethez elengedhetetlen egyensúlyt.
50 év alatt, egy élet ideje alatt…
a Föld sokkal radikálisabb változáson esett át, mint az összes eddigi emberi generációk alatt.
Tudjuk, hogy a megoldások most is léteznek.
Mindnyájan rendelkezünk a változtatáshoz szükséges erővel.
Nos, akkor mire is várunk tulajdonképpen?
Június 5-én találkánk van a Bolygónkkal.

Fantasztikus képeket csodálhatunk meg a magasból a Föld tájairól, élővilágáról, természeti népeiről, miközben átrepülünk például a Kilimandzsáró, az afrikai szavannák, az Északi-sarkvidék és a Húsvét-sziget fölött. Idilli képek egy gyönyörű bolygóról.

Aztán jön a kijózanodás: égő olajfáklyák, tömegnyomor, szeméthegyek - képek egy koszos, lestrapált Földről. Melyik a mi otthonunk?

Ötvennégy ország százhúsz helyszínén, másfél évig készült Luc Besson és Yann-Arthus Betrand közös filmje, a Home (Otthonunk), amelyet június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon a díjmentes internetes premier mellett egyszerre mutatnak be a világ több mint félszáz ország tévécsatornáin és filmszínházaiban. Magyarországon a TV2-n és néhány hazai moziban nézhetjük meg először.

A Home premierje azonban több, mint egyszerűen egy új film bemutatása: igazi közösségi élmény lehet az emberek számára. Itthon a Millenáris Parkban lesz a nagy megmozdulás, és a bolygó több millió lakójával közösen megélt élmény az alkotók szerint is lehetőség arra, hogy figyelmünket a Föld jövője felé irányítsuk.

A Randevú a Földdel című program 19 órától 22 óráig tart a Millenárison. A film vetítése előtt több program lesz, és egy interjút is vetítenek Luc Bessonnal. A rendezvényt a Magyar Telekom és ajánlati márkái, a T-mobile és a T-home támogatják. A Millenáris is hirdet egy kisebb akciót a vetítéshez kapcsolódóan: "Ha virággal érkezel 17:00-19:00 óra között, ingyen játszhatsz a Zöld Pont kiállításon a Millenáris B csarnokában."

További információ a rendezvényről és a filmről a Fenntartható Fejlövés honlapon.

Ajánlat:
A film hivatalos honlapja
Környezetvédelmi Világnap

Barátsággal,

Papp Zoltán

A Föld (Earth)

A film David Attenborough világhírű TV-sorozatának, a „Bolygónk a Föld"-nek a moziváltozata. Az „Earth" mérföldkő a természetfilmek történetében, hiszen az alkotók a legmodernebb technikai vívmányokat hívták segítségül a filmezéshez. A produkció öt éven át készült, több mint 200 helyszínen.

Mi már megtettük az első lépést >>>>>>

Csatlakozzon Ön is! >>>>>>

Barátsággal,

Papp Zoltán

Mind egyek vagyunk

Ez a hihetetlen kisfilm garantáltan megérinti a szívét, és ihletet ad az elméjének. Egy olyan indián jóslatot oszt meg Önnel, mely összefüggésben van bolygónk jövőjével, és mindennel, ami él.

Köszönet Serfőző Krisztinának és Papp Kingának a film szövegének fordításában nyújtott segítségéért!:

Amikor az európaiak először jöttek ide (Kolumbusz), még bármelyik folyóból ihattunk. Ha az európaiak tiszteletben tartották volna a folyókat, akkor még mindig ezeket a vizeket ihatnánk, mert a víz szent, és a levegő is szent.

A mi DNS-ünk ugyanolyan, mint a fa DNS-e. A fa azt lélegzi be, amit mi kilélegzünk. Amikor a fa kilélegezik, nekünk szükségünk van arra, amit a fa kilélegezik. Így tehát…

…közös a sorsunk a fákkal.

Mindnyájan a Földből származunk. És amikor a föld, a víz és az atmoszféra szennyezett, akkor a saját törvényei szerint reagál az Anyaföld.

A föld egy árucikké vált a piacon. És mi üzletelünk vele ezen a piacon, hiszen egy ideális árucikk a maga határtalan és végtelen erőforrásaival.
Pedig amikor azt mondod erőforrások, akkor valójában a rokonainkról beszélsz. A családunkról beszélsz. És a családunk nem erőforrás. Ők a családunk. Minden tiszteletünk az övék kell legyen.

A világ úgy van megszerkesztve, hogy minden a természeti törvénynek megfelelően működjön. A természeti törvény pedig egy erőteljes regenerálódási folyamat. Egy olyan regenerálódási folyamat, amely növekszik, folytatódik és végtelen.

Abszolút végtelen, ha…

…mindenki…

…elfogadja a törvényt és követi azt. De hogyha szembeszegülsz vele, és hogyha azt hiszed, hogy megváltoztathatod ezt a törvényt, akkor ennek csak az lehet a vége, hogy kudarcot vallasz. És ez a kudarc rengeteg fájdalommal jár, mert a természeti törvény nem kegyelmez. Mert ő a törvény.

A Föld nagyon erőteljes.

Nem az emberi létért lett teremtve, mi csak a részei vagyunk.

Egyáltalán nem törvényszerű, hogy itt legyünk, mert a Földnek megvan a maga menete. És ha elérkezünk arra a pontra, amikor elpusztítjátok saját magatokat, mint emberi létet, és…

…elpusztítjátok az életet és végül…

elhagyjátok a Földet, attól a Föld még nem fog eltűnni. Ez nem a világ végét fogja jelenteni. Ez egy nagyon… nagyon érdekes elképzelés számunkra.

Nem. A világnak nem lesz vége. Az emberi életnek lesz vége.

Nem a földnek van vége, hanem nekünk.

És a föld mindegy, hogy milyen kárt okoztál neki, regenerálódni fog. Újra kizöldül és mindent visszaalakít olyanra, mint egykoron volt, csak annyi a különbség, hogy nem lesznek emberek.

Mert a világ összes ideje a rendelkezésére áll, hogy meggyógyítsa magát.
És te megsemmisülésed utolsó erőfeszítéseként nemhogy megfékeznéd a lovad a végéhez közeledő versenyen a kőfal előtt, nemhogy megállnál, hanem ehelyett még növeled is a sebességet.

Én így látom azt amit ti úgy neveztek, hogy erőforrások. Sokkal gyorsabban használjuk el ezeket a természeti erőket és kincseket, mint ahogy ők újratermelődnek.

És miközben e katasztrófa felé rohanunk, senki sem fékezi a lovát.

És minden egyes nappal, amikor te nem azt teszed ami helyes, elveszítesz egy lehetőséget. És te elveszíted a lehetőségeid minden nap.

Egyetlen fa sem nő önmagában. A fa egy életközösség része. Bizonyos fák bizonyos növények köré települnek, és bizonyos növények bizonyos fák köré. És ezek köré az életközösségek köré bizonyos gyógynövények gyűlnek.

Tehát ha te megölöd az összes fát, kivágod az összes fát, akkor ezt az életközösséget is elpusztítod. Te nem egy fát pusztítasz el, hanem te kiirtod a körülötte lévő teljes közösséget. És ez a közösség lehet, hogy olyan fontos orvosságok lelőhelye, ami állatokat, vagy embereket gyógyíthatna.

Tehát ha te az utolsó közösséget is kiirtod, ha mindent kivágsz – ahogyan ez Amerikában és Kanadában is történik, ahol nagy üzlet ez manapság, de azt gondolom így van ez az egész világon – akkor te vagy a legpusztítóbb erő, ami létezik.

Ha egyszerűen visszaültetünk fákat, az nem azt jelenti, hogy egész életközösségeket létrehozhatsz újra. Az már nem fog létrejönni. Nagyon sokat veszítesz ebben a folyamatban. Hogyha ezt most nem érted meg, akkor később fogod. Ha a megértés eljön,…

…az egy nagyon nehéz időszakot fog követni.

Nagyjából száz meghatározó gazdasági egység uralja ma a világot. A száz legnagyobb gazdasági egység, hogy ezt a szót használjam.

Ebből 49 ország, 51 pedig nagyvállalat.

Most hagyok egy kis időt, hogy megemészd ezt a tényt.

Mit jelent ez?

Azt jelenti, hogy ezek az oriásvállalaltok az irányító erői napjaink döntéshozatalainak.És ezek a vállalatok nem törődnek az emberi jogokkal, nem törődnek az emberi értékekkel, még azzal sem törődnek, hogy tisztességes fizetést biztosítsanak azoknak az embereknek, akik nekik dolgoznak.

Nos, akkor vajon milyen döntéseket hoznak a nevünkben ezek a gazdasági erők, ezek a vállalatállamok – ahogyan én nevezem őket?

Oh, pokoli árat kell majd fizetni azok miatt a dolgok miatt, melyek most folynak a világban.

Ezért azt gondolom, hogy az embereknek rá kell ébredniük, hogy a hatalom mindig is az emberek kezében volt. Közös tudatra kell eszmélniük és kérdőre kell vonják azokat az értékeket amelyeket manapság megetetnek velük, mert a fogyasztói társadalmat gazdasági érdekek irányítják és nem a közös tudat.

Tudod, hogy helytelen gondolkodás követni valakit csak úgy, ki tudja miért. Mert ha mondjuk ő leugrana egy szikláról és azt kérné, hogy te kövesd, vajon te követnéd? Használd az eszed, használd a józan eszed!

Mindenki a saját vezetője kell, hogy legyen. Más szóval irányítsd te a gondolkodásod!Szövetségeseket és barátokat keresünk. Olyan embereket, akik megértik és egyetértenek ezekkel a békemandátumokkal.
Ezennel a te kezeidbe helyezünk…

…minden életet.

Mostantól a te kötelességed és felelősséged, hogy vigyázz rájuk. Minden életre. És amikor így beszélsz majd, akkor ne csak a nagynénjeinkről, nagybácsijainkról, unokatestvéreinkről, vagy apáinkról, anyáinkról beszélj, hanem minden élőről. Beszélj a fákról, a halakról, az állatokról, tehát mindenről ami növekszik, mindenről ami él, mert ez…

…egy család.

Barátsággal,

Papp Zoltán

U.i.:

Az alkotók szövetségeseket és barátokat keresnek, akik segítenek eljuttatni ezt az üzenetet a különféle médiumoknak, beleértve a jelentős TV hálózatokat is.

Honlapjuk egy nonprofit kezdeményezés, és a támogatásoktól függ a sikerük. Ha tud, kérem segítsen: www.weareallone-support.org