Mérgező anyagok olvadnak ki a gleccserekből

A legnagyobb veszélyben az Alpokban élővilága van.

Svájci kutatók szerint az Alpoknak a klímaváltozás hatására olvadó gleccsereiből erősen mérgező szennyezőanyagok oldódnak ki, melyeket évtizedeken át a jég zárt magába.

A kutatók arra hívták fel a figyelmet az Environmental Science and Technology című folyóiratban megjelent tanulmányukban, hogy ez a globális felmelegedés gyorsulásával "szörnyű környezeti hatása lehet a hegyvidékre".

Három svájci tudományos intézet kutatóinak egybehangzó véleménye szerint Európa legnagyobb hegyláncára a szennyező anyagok többsége nagy távolságból a légáramlatokkal érkezett.

A szakemberek egy 1953-ban Közép-Svájcban épül vízerőmű alpesi tavának üledékrétegeit vizsgálták meg, és benne tisztán kimutattak olyan, ma már betiltott ipari és mezőgazdasági eredetű vegyi anyagokat és rovarirtó szereket, mint a dioxin és a DDT.

"A rétegek segítségével megállapíthatjuk, hogy a hatvanas és hetvenes években nagy mennyiségben gyártott POP-vegyületek (Persistent Organic Pollutants - nehezen lebomló, perzisztens szennyezőanyagok) ebben a hegyvidéki tóban is lerakódtak" - mondta a tanulmány szerzőinek egyike, Christian Bogdal, a Svájci Szövetségi Anyagkutatási és – vizsgálati Intézet munkatársa.

Noha az 1970-es évektől ezen anyagok koncentrációja csökken - ekkor a POP-vegyületek nagy részének használatát megtiltották - meglepő módon az utóbbi 10-15 év üledékében ismét felbukkannak. Következtetésük szerint ekkor az Oberaarsee nevű tó vizét hosszú időn át egy gleccser táplálta, amelyből szinte olyan mértékben oldódtak ki szennyező anyagok, mint amikor azok még használatban voltak.

A globális felmelegedés következtében felgyorsult gleccserolvadás magyarázhatja, hogy a szerves szennyezőanyagok szintje ismét "történelmi csúcsokat" ér el - fűzték hozzá a kutatók, akik azt is elmondták, hogy két másik svájci gleccsertónál is hasonló eredményre jutottak, ugyanakkor egy másik, nem gleccserből táplálkozó tónál nem tapasztaltak hasonló növekedést.

A tanulmány szerzői megemlítették, hogy ez az első alkalom, amikor a gleccserek másodlagos szennyező forrásnak bizonyultak.

A POP-vegyületek használatát és előállítását 2001-ben nemzetközi egyezményben korlátozták, illetve tiltották be, ám bizonyos fejlett ipari országokban - például az Egyesült Államokban - ez már évtizedekkel korábban megtörtént. Ezek az anyagok rendkívül stabilak, gyakran rákkeltő hatásúak, néhányuk akár a bőrön keresztül is a szervezetbe kerülhet.

A kutatás arra figyelmeztet, hogy a szennyező anyagok az alpesi vidékeken tavasszal rövid, de intenzív hullámokban jutnak a környezetbe. Ez a hegyi menedékházak ivóvizébe és a közeli tavak halain keresztül az egész táplálékláncba, sőt még az öntözőberendezésekbe és akár a hóágyúk havába is bekerülhet.

Az Alpok Európa "hidroglóbusza", a legnagyobb folyók, a Rajna és a Rhone folyó forrása.

A tudósok figyelmeztettek rá, hogy további kutatás szükséges a POP-vegyületek útvonalának megállapításához, valamint az anyagok mérgező hatásának vizsgálatához.

Forrás: www.hirado.hu