Egy óra a Földért

Ön is egyre jobban érzékel a szélsőségessé váló időjárás hatásait?

Akkor arra kérem, csatlakozzon Ön is egy olyan világméretű akcióhoz, amely jól látható módon hívja fel a figyelmet a problémára! Ez a Föld Órája (Earth Hour), amely nálunk is március 28-án, 20.30-kor kezdődik.

A Föld Órája 2007-ben indult hódító útjára Sydneyben, Ausztráliában, amikor is 2,2 millió család, üzleti vállalkozás és maga a város is kikapcsolta a nélkülözhető fényeket egyórás időtartamra.

Az esemény a vártnál is nagyobb eredményt hozott: a Sydney energiaellátását szolgáltató EnergyAustralia cég 10,2%-os fogyasztáscsökkenést mért. A becslések szerint az akcióval mintegy 5%-al csökkent a légkört szennyező anyagok kibocsátása, bár a fő cél a figyelemfelkeltés volt.

A kampány, amely a kezdetekkor csak Sydney lakosait buzdította, egy évvel később már a legnagyobb nemzetközi fenntarthatósági mozgalommá nőtte ki magát több mint 100 millió ember és 35 ország részvételével.

2008-ban az akcióban Sydney mellett az összes nagyobb ausztrál város felsorakozott, de elsötétült például Bangkok, Szingapúr, Dubai és számos európai és amerikai nagyváros is. A Golden Gate híd San Francisco-ban, a római Kolosszeum, illetve a Vár és a Lánchíd Budapesten, jelképezvén egy olyan ügyet, amely minden órával egyre sürgetőbbé válik.

Budapesten a Vár képének változása volt a leglátványosabb, de elsötétült számos műemlék is. A díszkivilágítás lekapcsolása valóban szimbolikus értékű, egy óra alatt természetesen csak az éves költségek töredékét lehet megtakarítani. Igazán komoly eredményt akkor lehet elérni, ha a lakosság és a nagy cégek is minél nagyobb mértékben részt vesznek az akcióban.

Idén már az [origo] és az iWiW címlapja is elsötétül, és ismét arra biztatják olvasóikat, hogy otthonaik világításának lekapcsolásával csatlakozzanak az akcióhoz március 28-án (szombaton) este, 20.30-kor. Az Iwiw-en emellett Föld Órája 2009 néven klub is alakult, ahova várják a világításukat lekapcsolók csatlakozását.

2009. március 28-án, 20.30-kor a világ minden táján lekapcsolják a villanyt egy órára – a Föld Órájára. Célunk, hogy 1 milliárd ember és több mint 1000 város csatlakozzon az akcióhoz. Bizonyítsuk be együtt, hogy globális összefogással eredményesen léphetünk fel a klímaváltozás ellen!

A Föld Órája 2009 egy világméretű felhívás, hogy minden egyes ember, minden üzleti vállalkozás és minden közösség cselekedjen. Felhívás a felelősségvállalásra, a fenntartható jövőért való munkálkodásra.

Ezen az estén Európától Amerikáig szimbolikus épületek és terek fognak sötétbe borulni. Az emberek a világ minden táján lekapcsolják a villanyt egy órára, és csatlakoznak ahhoz a mozgalomhoz, melynek célja a természet megóvása, bolygónk jövőjének biztosítása.

Több mint 64 ország vesz részt a Föld Órája 2009 akcióban. Ez a szám napról napra növekszik, ahogy az emberek ráébrednek, hogy egy egyszerű cselekedettel is komoly eredményt lehet elérni.

A Föld Órája a remény és a tettek üzenete. Mindenki változtathat!

Kérem, csatlakozzon Ön is a Föld Órájához, és kapcsolja le a világítást 2009. március 28-án, szombaton, 20.30-kor és regisztráljon itt
!

A nemzetközi kampányról további információ található a
www.earthhour.org honlapon, ahol a látogatók az eseményről készült saját fényképeiket, videofelvételeiket is feltölthetik a világ minden tájáról. A szervezők abban reménykednek, hogy világszerte már körülbelül egymilliárd ember csatlakozik az akcióhoz. Az idei hazai kampányt a WWF Magyarország szervezi, az információk ezen az oldalon érhetők el.



Barátsággal,

Papp Zoltán