Haldoklik a Föld?

A klímaváltozásért – legalábbis az utolsó 30 évben – nagy valószínűséggel az emberi tevékenység felelős – mutat rá az ENSZ-klímajelentése. A közvélemény régóta várta ezt az összefoglaló áttekintést.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Bizottsága (IPCC) utoljára 2001-ben adott közre ilyen átfogó jelentést, amit azóta minden mértékadó szakmai és döntéshozói fórum világszerte kiindulási alapnak tekintett. A tanulmány tények sokaságával erősíti meg, hogy a Föld éghajlata folyamatosan, sőt gyorsuló ütemben melegszik, és hogy ezért, különösen az utóbbi harminc évben, az emberi tevékenység felelős.

A szén-dioxid légköri koncentrációja jelentősen megnőtt. Az utóbbi száz évben a felszín közelében a levegő hőmérséklete 0,74 Celsius fokkal emelkedett. A melegedés az óceánok felső, legalább 3 km-es rétegében kimutatható, ami – a szárazföldi jég egy részének olvadásával együtt – eddig 17 centiméterrel emelte a tengerek szintjét.

Az északi tengerek jégtakarója tízévente 3 százalékkal kisebb területre zsugorodik, sőt a nyári időszakban ez a csökkenés eléri a 7 százalékot. A 20. század elejétől a csapadék egyértelműen növekedett Észak-Európában, mindkét amerikai kontinens keleti partjainál, valamint Ázsia északi és középső térségeiben.

Ezzel szemben, szárazabbá vált az éghajlat a Szahel övezetben, a Mediterráneumban, Afrika és Ázsia déli vidékein. Ami a folytatást, a jövőt illeti, a becslések szerint Földünk átlaghőmérséklete 1,0 és 6,3 Celsius fok közötti mértékben melegedhet attól függően, hogy a gazdasági és társadalmi fejlődésből milyen határok közötti „üvegházgáz” kibocsátás következik be. Az ehhez tartozó tengerszint emelkedést a jelentés a 20. század végéhez képest további 0,2 – 0,6 méteresnek mondja.

A mostani elemzést április illetve május elején két további követ, a „Hatások, alkalmazkodás és sérülékenység” valamint a „Klímaváltozás korlátozása” fogja követni. Az előbbi a helyben és nemzeti léptékben fenyegető kockázatokat és kihasználható előnyöket foglalja össze, míg az utóbbi kötet arról szól, hogy milyen technológiai és gazdasági eszközökkel lehetne lefékezni, majd megállítani a melegedés folyamatát.

Hat éve a tudóscsoport még 66-90 százalékos pontossággal merte csak megfogalmazni megállapításait; most határozottan kimondja, hogy a felmelegedést 90-os valószínűséggel az üvegház-hatás okozza. A jelentés magabiztosságát – mint szakértők rámutatnak – két tényező teszi lehetővé: az elmúlt években tovább fejlődőtt a tudomány, s – ami még fontosabb – rendkívüli módon megnőtt a változásokat modellező számítógépek teljesítőképessége.

Forrás: www.astronet.hu

Nincsenek megjegyzések: